Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo chýbať v žiadnej záhrade.

Výhody záhradného jazierka:

  • okrasný prvok v záhrade
  • veľkostne a tvarovo si ho viete prispôsobiť podľa svojich predstáv
  • využiteľnosť počas celého roka
  • možnosť chovu rýb
  • možnosť zdravého kúpania bez chémie
  • možnosť korčuľovania
  • kvitnúce vodné rastliny od jari do jesene

Jazierka rozdeľujeme do troch základných skupín: hotové plastové jazierka, záhradné jazierka a kúpacie jazierka – biobazény. Výber jazierka je podmienený veľkosťou záhrady a účelom využitia.

Plastové jazierko

plastove jazierka

Hodí sa najmä do záhrad, kde sme obmedzení priestorom. Ide o tvarované plastové nádoby, ktoré sú o objeme len niekoľko sto litrov. Majú vymedzené zóny na vysadenie vodných rastlín, ako aj na uloženie čerpadla. Nie sú vhodné pre chov rýb, no napriek tomu je v nich veľmi často chovaný Karas zlatý, ktorý patrí medzi nenáročné ryby.

Záhradne jazierko

zahradne jazierka

Objemovo a tvarovo neobmedzený vodný prvok, ktorý plní dekoračnú alebo rybochovnú funkciu. Môžeme ho vytvoriť pomocou jazierkovej fólie alebo ho vybetónujeme, a následne natrieme tekutou fóliou. Odporúča sa nainštalovanie filtrácie, a to hlavne v prípade, ak v ňom plánujeme chovať ryby.

Biobazén- kúpacie jazierko

biobazen

Budujeme ho za účelom rekreácie a kúpania. Oproti klasickým bazénom na báze chemických prípravkov má množstvo výhod. Hlavnou výhodou je predovšetkým to, že nám umožňuje zdravé kúpanie bez používania chemických prípravkov. Voda sa čistí biologickým spôsobom pomocou vodných rastlín, mechanickej a biologickej filtrácie. Ďalšou výhodou je, že si ho dokážeme tvarovo prispôsobiť a esteticky zakomponovať do záhrady. Biobazén je rozdelený na dve zóny: kúpaciu a regeneračnú. Regeneračná slúži na vysadenie vodných rastlín, ktoré plnia filtračnú funkciu. Plošne by mala byť dva krát väčšia ako kúpacia. Kúpacia zóna je bez rastlín, najčastejšie v tvare obdĺžnika, prispôsobená pohodlnému plávaniu.

Zdieľaj tento článok

Prečítajte si aj ostatné

Blog

Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte

Blog

Choroby rýb

Koi kapor je živý tvor, takže aj on môže ochorieť a na jeho zdravotný stav vplýva viacero faktorov. Choroby všeobecne rozdeľujeme na vírusové, bakteriálne a

Blog

Jazierka- typy

Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo