Ryby ako stavovce s premenlivou teplotou tela sú priamo ovplyvňované teplotou vody pri látkovej výmene, pri príjme potravy, rozmnožovaní, imunite, chorobách i liečbe. Teplota vody priamo súvisí s obsahom rozpusteného kyslíka vo vode. Koi kapre sú teplomilné ryby a ich aktivita stúpa so zvyšujúcou sa teplotou vody. Ideálna teplota je 22 až 28 °C. Vtedy ryby veľmi dobre prijímajú potravu a dobre rastú. Radosť dívať sa na ne.

Fish Feeds and Feeding the Fish

Pri teplote 28 až 35 °C je obsah kyslíka vo vode nízky. So zvyšujúcou teplotou sa kyslík menej rozpúšťa, preto doporučujeme počas letných mesiacov nepretržité prevzdušňovanie jazierka, aby sme neohrozili osádku rýb. Pozor tiež na prekrmovanie rýb. Pri vyššej teplote ryby ochotne prijímajú potravu, ale menšie množstvo kyslíka vo vode nestačí na jej spracovanie.

V jarnom období Koi kapre zle znášajú rýchle striedanie teplôt v rozsahu 5 až 15 °C, kedy býva niekoľko dní teplo a náhle sa prudko ochladí, alebo napadne sneh. Môže to mať pre osádku v jazierku fatálne následky. Pri teplotách 10 až 15 °C Koi kapre kontrolujeme častejšie než v lete, pretože nemajú dostatočnú imunitu po zimnom období. Možnosť onemocnenia je vyššia. Ryby kŕmime málo s prídavkom vitamínov (Wheat Germ), aby sme naštartovali ich imunitný systém.

V jeseni je situácia podobná ako na jar, až na to, že v jeseni ryby toľko netrpia chorobami.

oahu backyard water features

V zime sa teplota vody u nás pohybuje od 5 do 0,5 °C. V tomto období ryby potravuneprijímajú. Je lepšie keď je teplota čo najvyššia, preto doporučujeme aby pri budovaní jazierka bola vytvorená zóna s hĺbkou okolo 2 metrov, kde ryby prezimujú. V takejto hĺbke sa teplota vody pohybuje od 3 do 5 °C, čo je vhodná teplota pre prezimovanie Koi kaprov v jazierku. Z väčšími zdravotnými problémami na jar treba rátať, keď sa teplota vody bude držať viac ako mesiac v rozmedzí 1 až 2,5 °C. Ak máme možnosť, je dobré prezimovať Koi kapre pri teplote nad 15 °C. To znamená prikryť jazierko, vyhrievať vodu prietokovými ohrievačmi alebo preloviť ryby do vyhrievaných priestorov, napríklad do garáže.

Netreba zabudnúť na vyrovnanie teplôt vody pri pridávaní rýb do jazierka tak, aby rozdiel teploty vody v jazierku a teplota vody v prepravnom sáčku alebo boxe bol 1 až 2 °C, aby ryby neutrpeli šok.

Zdieľaj tento článok

Prečítajte si aj ostatné

Blog

Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte

Blog

Choroby rýb

Koi kapor je živý tvor, takže aj on môže ochorieť a na jeho zdravotný stav vplýva viacero faktorov. Choroby všeobecne rozdeľujeme na vírusové, bakteriálne a

Blog

Jazierka- typy

Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo