Problémom mäkkej vody je potenciálny nedostatok rozpustených solí, ako je vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre reguláciu hladín elektrolytu (soli) v krvi rýb prostredníctvom procesu nazývaného osmoregulácia.

Ióny vápnika a horčíka, ktoré sa nachádzajú vo vyšších koncentráciách v tvrdšej vode, sú nevyhnutné pre mnohé dôležité biologické procesy rýb, ako je schopnosť vytvárať nové kostné tkanivá, šupiny, krvné zrazeniny a metabolické procesy. Ryby, vrátane koi kaprov, aktívne absorbujú vápnik aj horčík z vody alebo z krmiva, pričom rozpustený vápnik je obzvlášť dôležitý pre reguláciu hladín soli v krvi. Zvýšený obsah voľného iónového vápnika v jazierku pomáha znižovať stratu iných dôležitých solí, ako je sodík a draslík. Sodík aj draslík sú dôležité pre vitalitu koi kaprov. Pracujú na udržaní zdravého srdca, nervov a svalového tkaniva. Vápnik sa snaží nielen zabrániť strate týchto solí z krvi, ale je tiež potrebný na opätovné vstrebávanie nových solí, ktoré sa strácajú počas dňa. V mäkkej vode, s nízkym obsahom vápnika, bude musieť koi kapor použiť oveľa väčšie množstvo energie na doplnenie stratených solí v krvi, čo môže viesť k spomaleniu rastu, slabým kostiam a častým ochoreniam.
Tvrdšia voda pomáha blokovať toxíny, vrátane kovov, ako je zinok, olovo a meď, ktoré sa môžu ľahko rozpustiť v mäkkej vode a stať sa nebezpečnými. Uhličitany a hydrogenuhličitany sú tiež dôležité pre biologické procesy mnohých mikroorganizmov a baktérií, vrátane prospešných baktérií vo filtráciach. Konzumujú veľké množstvo uhličitanových zlúčenín z vody na dennej báze, a to je jeden z dôvodov, prečo je dobré dopĺňať stopové prvky a minerály do vody.
