Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte vhodné podmienky, a ak nie, tak sa treba poinformovať, akým spôsobom sa dá vaše jazierko vylepšiť. Všetky druhy, ktoré spomenieme, sa môžu chovať v jednej nádrži, pretože sa navzájom znášajú.

Koi kapor (Cyprinus carpio carpio)

koi kapor

Je kráľom záhradných jazierok. Jeho domovinou je Japonsko, kde sa produkujú najkvalitnejšie KOI, ktoré sa následne importujú do celého sveta. Existuje v rôznych farebných kombináciách a dorastá až do 1 m, pričom priemerný vek sa pohybuje okolo 45 rokov. Ide o veľmi prítulné ryby, ktoré sa rýchlo naučia na kŕmenie z ruky. V mnohých prípadoch sa stáva rodinným spoločníkom počas celého života chovateľa. V prípade cennejších kúskov sa tieto žijúce drahokamy dedia z generácie na generáciu. Na chov koi je potrebné, aby bola v jazierku nainštalovaná dostatočná filtrácia. Taktiež je potrebné vzduchovanie, a to hlavne v letných mesiacoch. Po dosiahnutí pohlavnej dospelosti, čo je v priemere okolo 3. roku života, sa koi dokážu rozmnožiť aj vo vašom jazierku. V porovnaní s karasom, potrebujú koi kapríky väčšiu nádrž, aspoň 3000 L a kvalitnejšie podmienky. Kapor nie je vhodný do plytkých jazierok bez filtrácie. Pokiaľ máte plytké jazierko, ale je dostatočne filtrované, tak nie je problém s chovom, avšak v zimnom období je potrebné zabezpečiť zimovanie rýb v interiéri. Može to byť v pivnici, garáži, alebo v prípade menších rýb aj vo väčšom akváriu. Treba podotknúť, že na našom území sa môžete stretnúť s euro a japonskými koi kaprami. Japonské koi sú dovezené z Japonska a sú vo vyššej kvalite, pretože prechádzajú prísnejším triedením a ich cena je aj podstatne vyššia. Avšak cena je úmerná kvalite. Najdrahší japonský koi kapor bol ohodnotený na 4,2 milióna dolárov, ale to už hovoríme o extrémoch. U nás si môžete kúpiť japonského koi kapra už od 10 €. Eurokoi kapor je potomkom japonského kapra, ktorý sa rozmnožil u nás. Väčšinou ide o lacnejšie a menej kvalitné ryby. Musím však podotknúť, že aj u nás v Európe už niektorí chovatelia produkujú koi kvalitatívne podobné japonským, no ich cena je už porovnateľná s japonskými koi. Nám sa tiež podarilo odchovať koi v slušnej kvalite. Všetko záleží od toho, aké ryby vytierame a ako sa venujeme selekcii.

Karas zlatý (Carasius auratus)

karas

Nenáročná ryba, vhodná pre začiatočníkov. Karasy sú vhodné do menších jazierok, ktoré sú v lete značne prehrievané. Taktiež sú vhodné do jazierok bez filtrácií. Aj keď ide o nenáročné ryby, aj u nich sa môžu prejaviť bakteriálne ochorenia. Karas dorastá do veľkosti 25 cm a množí sa po 1. roku života. V porovnaní s koi kaprami, karasy ľahšie prečkajú zimu aj v plytších jazierkach.Veľmi jednoducho sa množia, čoho nevýhodou je plné jazierko malých tmavých rýb, ktorých sa je problém zbaviť. Musím spomenúť aj fakt, že karas zvykne byť aj prenášačom rôznych chorôb, ktoré sa na ňom nemusia prejaviť, práve preto ich ja osobne neodporúčam pridávať do jazierka s koi kaprami.

Jeseter (Acipenser)

jeseter maly
jeseter sibi%CC%81rsky
jeseter rusky%CC%81

Veľmi atraktívna ryba pripomínajúca žraloka. Drží sa pri dne a pláva aj okolo stien jazierka. Okrem estetickej funkcie tiež zohráva veľkú úlohu aj pri čistení jazierka, pretože svojím neustálym pohybom posúva nečistoty smerom k čerpadlu, alebo k dnovej vpusti. Jeseter je aktívny počas celého roka, takže je potrebné jeho prikrmovanie aj v zime. Rovnako je potrebné zabezpečiť vzduchovanie aj v zimných mesiacoch. V jazierkach sa najčastejšie chovajú: jeseter malý, jeseter malý (albinická forma), jeseter ruský, jeseter hviezdnatý, jeseter sibírsky a vyza veľká. Najkvalitnejší kaviár sa získava práve z jesetera.

Veslonos americký (Polyodon spathula)

Veľmi zaujímavá ryba, ktorá spestrí každé jazierko. Veslonos sa pohybuje v strede vodného stĺpca, ale veľmi často pláva aj pri hladine. Tak ako jeseter, je aktívny aj v zime, takže je potrebné ho prikrmovať. Taktiež je potrebné zabezpečiť vzduchovanie, ako v zime, tak aj v lete, kedy je teplota vody vyššia a obsah rozpusteného kyslíka vo vode je nízky. Počas zimy koi kapre svojím pohybom neruší, pretože kapre zimujú na dne jazierka a veslonos sa pohybuje v hornej časti.

Paddlefish USFWS Fish and Aquatic Conservation 2160x1440 1

Podustva severná (Chondrostoma nanus)

podustva severna%CC%81

V jazierkach je chovaná skôr kvôli funkcii, ktorú plní ako kvôli vzhľadu. Ide o farebne neatraktívnu rybu, pretože jej spodná strana je svetlá a vrchná prechádza do tmava. Živí sa hlavne vláknitými riasami, a práve preto je chovaná v jazierkach. Ďalšou výhodou pre chovateľa koi kaprov, ktorý má v jazierku aj podustvu je to, že táto ryba je veľmi citlivá na kvalitu vody. Slúži ako indikátor, ak dochádza k jej úhynu, máte ešte necelý deň na to, aby ste vykonali opatrenia na záchranu koi. Podustva reaguje na zmenu ph, na nízky obsah kyslíka a na znečistenie vody. Dorastá do veľkopsti cca. 40 cm a dožíva sa v priemere 10 rokov.

Amur biely (Ctenopharyngodon idella)

amur 1

Bylinožravá ryba, ktorá sa v jazierku chová hlavne kvôli redukcii vláknitých rias. Treba však spomenúť, že požiera aj rastlinnú vegetáciu a ničí aj lekná. Ide o rybu s prirodzeným sfarbením, aj keď už je vyšľachtená aj albinická forma, ktorá vie tiež spestriť jazierko. Vo voľnej prírode dorastá do hmotnosti až 10 kg.

Zdieľaj tento článok

Prečítajte si aj ostatné

Blog

Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte

Blog

Choroby rýb

Koi kapor je živý tvor, takže aj on môže ochorieť a na jeho zdravotný stav vplýva viacero faktorov. Choroby všeobecne rozdeľujeme na vírusové, bakteriálne a

Blog

Jazierka- typy

Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo