Jazierko je skvelou súčasťou každej záhrady a pri správnom postupe výstavby a starostlivosti oň, vám môže vydržať aj desiatky rokov. Jazierko je živý organizmus, a preto netreba brať na ľahkú váhu jeho realizáciu. Pri zanedbaní alebo nedomyslení určitých vecí, môžu nastať veľké problémy, ktoré určite nikoho nepotešia. Tak ako pri stavbe domu, altánku či zimnej záhrady, aj pri stavbe jazierka je potrebné myslieť dopredu. Jazierko má slúžiť hlavne na relax a oddych. Preto je potrebné myslieť na určité faktory pred tým, ako sa pustíte do realizácie.

Na čo by ste mali myslieť pred tým, než si zriadite záhradné jazierko:

  • Koľko ste ochotní investovať do jazierka?
  • Na čo chcete jazierko využívať a čo od neho očakávate?
  • Kde ho chcete umiestniť a aké má byť veľké?
  • Aké ryby v ňom chcete chovať?
  • Koľko času ste ochotní venovať údržbe jazierka?
20645405 2030792507151310 4823323962097333074 o

Na čo chcete jazierko a čo od neho očakávate?

Dôležité je uvedomiť si, či chcete jazierko iba ako vodný prvok v záhrade, či v ňom chcete chovať ryby alebo sa v ňom chcete aj kúpať. Či chcete, aby v ňom bola krištáľovo čistá voda alebo vám postačí aj zelená voda s riasami. Treba si uvedomiť, že v každom jazierku sa dá dosiahnuť krištáľovo čistá voda , avšak je otázne, za akých podmienok, pri použití akej techniky a samozrejme koľko finančných prostriedkov na to budete potrebovať. Treba si uvedomiť, že 30 000 litrové jazierko s veľkými koi kaprami a krištáľovo čistou vodou, ktoré je vystavené celodennému slnku bude drahšie a technicky prepracovanejšie ako 2000 litrové jazierko, v ktorom sú iba rastliny a je vystavené priamemu slnečnému žiareniu iba dve hodiny denne.

20643200 2030792247151336 5340226111354095013 o

Ak chcete jazierko iba ako vodný prvok , tak to bude najjednoduchšia varianta, avšak, ak sa v ňom časom rozhodnete chovať ryby, tak môžu nastať komplikácie. Jazierko môžete zhotoviť rôzne veľké a hlboké a aj zimovanie bude menej náročné. Podrobnejšie to popíšem neskôr. Ak v ňom chcete chovať ryby, je potrebné porozmýšľať aj nad druhom chovaných rýb. Pretože, ak ho nadimenzujete na “zlaté rybky” a po čase v ňom začnete chovať koi kapre, môžu nastať značné problémy. Každý druh rýb má iné nároky na kvalitu vody a rôzne zaťažuje vodu, takže to bude zohrávať dôležitú úlohu pri veľkosti a hĺbke jazierka, ako aj pri výbere filtrácie.

Ak chcete jazierko využívať aj na kúpanie, tak je potrebné, aby bolo dostatočne veľké a zhotovené tak, aby nebolo čerpadlo ani žiadne elektrické zariadenia umiestnené vo vode. Je to kvôli tomu, aby nedošlo k zasiahnutiu elektrickým prúdom (výnimku tvoria zariadenia, ktoré sú na 12V). Kúpacie jazierko si vyžaduje technicky náročnejšie zhotovenie (dnová vpusť, šachta, čerpadlo umiestnené nasucho a pod.).

Veľkosť jazierka a umiestnenie jazierka

13529132 1821901978040365 3502943456923245385 n

Akú časť pozemku ste ochotní vyčleniť pre jazierko? Miesto pre jazierko by nemalo byť celý deň vystavené slnku. Vhodnejší je polotieň. Je to z dôvodu prehrievania jazierka. Samozrejme, jazierko sa dá vybudovať aj tam, kde slnko svieti celodenne, avšak bude potrebné lepšie technické zabezpečenie. Ak neuvažujete nad chovom rýb, tak je potrebné, aby bolo jazierko hlboké aspoň 80 cm, v prípade chovu rýb aspoň 130 cm. Pričom pre koi kapre by bolo najideálnejšie viac ako 180 cm.

13532980 1821901948040368 4055784309389274579 n

Ak uvažujete nad jazierkom s objemom vody do 3000 litrov, tak vedzte, že doň kapre koi nie sú vhodné, pretože potrebujú väčší priestor na rast. Takéto menšie jazierko je vhodné len ako vodný prvok v záhrade, v ktorom môžete pestovať vodné rasliny alebo chovať karasy, tzv. zlaté rybky. Ak uvažujete o chove koi kaprov, tak odporúčam jazierko s objemom minimálne 5000 litrov vody, pričom platí, že čím vačšie jazierko, tým sa jednoduchšie udržiava biologická rovnováha. Avšak musíte rátať aj s tým, že čím bude jazierko väčšie, tým bude technika doň drahšia a prevádzkové náklady taktiež porastú.

Aké ryby chovať?

Na to, aby sme v jazierku mohli chovať ryby, je potrebné, aby voda mala vhodné parametre na ich chov (túto problematiku rozoberiem neskôr).

Kráľom záhradných jazierok je japonský KOI kapor, ktorý dorastá až do 1 metra a dožíva sa v priemere okolo 45 rokov, samozrejme, ak sa nachádza vo vhodných podmienkach. Z toho vyplýva aj nedávno spomínané, že je vhodný do jazierok s objemom viac ako 5000 litrov vody. Do menších jazierok je vhodnejší karas, ktorý je menej náročný na chov, takže je vhodný aj pre začiatočníkov. Veľmi atraktívnymi rybami sú aj jesetery a veslonosy, ktoré sú vhodné do jazierok s lepším technickým vybavením. Tieto ryby sú vhodné do väčších jazierok s dostatočným množstvom kyslíka.

Na to, aby sme v jazierku mohli chovať ryby, je potrebné, aby voda mala vhodné parametre na ich chov (túto problematiku rozoberiem neskôr).

Kráľom záhradných jazierok je japonský KOI kapor, ktorý dorastá až do 1 metra a dožíva sa v priemere okolo 45 rokov, samozrejme, ak sa nachádza vo vhodných podmienkach. Z toho vyplýva aj nedávno spomínané, že je vhodný do jazierok s objemom viac ako 5000 litrov vody. Do menších jazierok je vhodnejší karas, ktorý je menej náročný na chov, takže je vhodný aj pre začiatočníkov. Veľmi atraktívnymi rybami sú aj jesetery a veslonosy, ktoré sú vhodné do jazierok s lepším technickým vybavením. Tieto ryby sú vhodné do väčších jazierok s dostatočným množstvom kyslíka.

Ako som už spomínal, každý druh rýb zaťažuje vodu iným spôsobom. Napr. ak budeme mať jazierko s objemom 5000 litrov vody, bude veľký rozdiel, či tam budeme chovať karasy alebo koi kapre. Preto si je dobré zvážiť, aké ryby chceme v jazierku chovať. Ak si zriadite jazierko pre karasy a nainštalujete tam nejakú menšiu filtráciu, ktorá bude efektívna pri chove karasov, vo väčšine prípadov nebude vhodná pre chov KOI kaprov. Často sa v praxi stretávam s tým, že ľudia si vybudujú jazierka za účelom len okrasného vodného prvku, prípadne v ňom chcú mať zopár karasov, neskôr však podľahnú kráse kaprov koi, vypustia si ich do jazierka a následne nastanú problémy. Všetko sa samozrejme dá vyriešiť lepšou technikou, lenže málokomu sa chce ešte doinvestovávať. A tu sa dostávame k tomu, že je potrebné si dobre premyslieť vopred, na aký účel jazierko chceme mať a koľko sme ochotní investovať. Samozrejeme investícii je priamoúmerná aj kvalita.

22254850 2057803094450251 7724341443997237631 o

Nemôžme očakávať, že ak si vybudujeme jazierko technicky nesprávne a so slabou filtráciou, že dosiahneme rovnakého výsledku ako má sused alebo nejaký známy s najšpičkovejšou technikou a správne technicky zhotoveným jazierkom.

Teich Koi FenjaHardel AufmDach 03

Bohužiaľ, nastala doba, kedy sa ľudia predbiehajú, kto bude mať čo lepšie. Netvrdím, že všetko čo je drahé, je aj dobré, ale lepšie si je dopredu urobiť nejakú predstavu o tom, čo koľko bude stáť. Určite je lepšie sa poradiť ako sa vyhnúť zelenej vode plnej rias a hynúcich rýb. Verte mi, že z takéhoto jazierka sa určite tešiť nebudete, práve naopak, bude vám to spôsobovať len starosti.

Teich Koi FenjaHardel AufmDach 04

Cieľom tohto článku je predísť zbytočným problémom, pretože pekné jazierko nie je len o tom, že vykopete dieru, vložíte doň fóliu, napustíte ho vodou a fungujúce jazierko ja na svete. Takto to nefunguje. Základom každého jazierka je vhodné čerpadlo a výkonná filtrácia. Napríklad, ak si urobíte jazierko s objemom 10 000 litrov vody a chcete v ňom chovať koi kapre alebo iné ryby a do techniky ste ochotní investovať napr. “len” 300 eur, tak vedzte, že to bude fungovať len veľmi ťažko. Je to ako keby ste chceli za osobným autom ťahať 40 – tonový náves z nákladného auta. Nejakým spôsobom to možno fungovať bude, ale efekt bude minimálny.

Teich Koi FenjaHardel AufmDach 05

Na trhu je množstvo filtrácií pre záhradné jazierka, a to od úplne jednoduchých až po plne automatizované, pri ktorých nemusíte celú sezónu nič robiť, maximálne raz za čas skontrolovať, či je všetko v poriadku. Samozrejme, pri tých najjednoduchších filtroch je potrebné veľmi časté čistenie, čo zaberá dosť veľa času a je to aj trocha špinavšia robota. Takéto filtre sú samozrejme cenovo dostupnejšie, avšak ich výkon je veľmi často nízky. Naopak plne mechanizované filtre sa čistia samé, vodu filtrujú efektívnejšie a sú výkonnejšie. Problematike filtrácii a spôsobu napojenia filtra sa budem venovať v ďalšom článku.

Takže na záver už len príslovie: “Dvakrát meraj a raz rež.”  Všetko si dobre premyslite dopredu priatelia a majte tak radosť zo svojho jazierka i rybičiek.

Zdieľaj tento článok

Prečítajte si aj ostatné

Blog

Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte

Blog

Choroby rýb

Koi kapor je živý tvor, takže aj on môže ochorieť a na jeho zdravotný stav vplýva viacero faktorov. Choroby všeobecne rozdeľujeme na vírusové, bakteriálne a

Blog

Jazierka- typy

Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo