Každý vodný prvok,či sa jedná o nejaké malé jazierko alebo o nejaké väčšie kúpacie jazierko potrebuje na správne fungovanie pomoc nejakej technológie. Nejaké čerpadlá, UV lampy, filtre. V krátkosti povedané samočistiace jazierko alebo samofunkčné jazierko bohužiaľ ani neexistuje.

Keď uvažujete nad jazierkom alebo nejakým vodným prvkom treba sa najprv poradiť s odborníkom, ktorý Vám poradí akú technológiu by ste mali použiť na to, aby ste dosiahli požadovaný efekt. Pretože ak by sme sa bavili napríklad o nejakom 10m3 jazierku v ktorom budú ryby alebo v ktorom bude nejaké väčšie zaťaženie rýb to znamená veľa koi kaprov, kde budeme veľa kŕmiť a porovnali by sme ho s 10m3 jazierkom, ktoré bude celé zarastené rastlinami niekde úplne v tieni, bez rýb, tak aj keď majú rovnaký objem tak v každom z nich použijeme iný typ technológie.

8dcd1f 9c2598717fbe4cbf9e4989eb8bde6225 mv2 300x231 1

V dnešnej dobe sa už dajú nainštalovať rôzne filtrácie ktoré sa postarajú o čistotu vody. Vyberáme si ich hlavne podľa zaťaženia a podľa toho koľko času sme ochotný venovať údržbe jazierka. Pokiaľ máme čas čistiť filter každý deň alebo raz za dva tri dni, tak volíme tie najmenšie a najlacnejšie varianty, avšak musíme rátať s tým, že kvalita vody možno nebude až tak celkom podľa našich predstáv. Pokiaľ na druhej strane chceme mať jazierko v top kvalite čo sa týka kvality vody, priezračnosti a celkového fungovania, tak volíme komplikovanejšie systémy respektíve plne automatizované systémy. V podstate sa tie filtre čistia samy, prípadne znesú väčšiu záťaž krmiva.

Na to, aby sme v jazierku zabezpečili čistú a biologicky nezávadnú vodu potrebujeme čerpadlo, UV lampu a filtráciu. Pod čerpadlom rozumieme nejaké zariadenie, ktoré nám prečerpáva vodu z jazierka do nejakej filtračnej nádoby. Pod filtračnou nádobou rozumieme filter, čo je nejaká krabica, nádoba, kde je umiestnený filtračný materiál, ktorý je obalený baktériami, a ten nám čistí vodu mechanicky a samozrejme aj biologicky. Pri použití čerpadla a filtra sa nám málo kedy podarí dosiahnuť priezračnosť vody, pretože tak či tak sa nám tam môže prejaviť jednobunková riasa takzvaná “zelená voda”. Na to aby sme sa jej zbavili potrebujeme UV lampu. UV lampa ožaruje vodu ktorá cez ňu preteká a tým zabíja baktérie, vírusy a jednobunkové riasy takže voda sa stáva priezračnou a tieto odumreté živiny následne odbúrava biologickí filter.

oase set 300x300 1

Je to samozrejme všetko napísané v krátkosti a je okolo toho kopec ďalších vecí. Cieľom tohto článku bolo aby človek pochopil, čo je potrebné na to aby jazierko fungovalo.

Zdieľaj tento článok

Prečítajte si aj ostatné

Blog

Druhy jazierkových rýb

V jazierku môžme chovať viacero druhov rýb. Niektoré ryby sú náročnejšie na chov, iné menej. Pri výbere rýb si treba zvážiť, či pre nich máte

Blog

Choroby rýb

Koi kapor je živý tvor, takže aj on môže ochorieť a na jeho zdravotný stav vplýva viacero faktorov. Choroby všeobecne rozdeľujeme na vírusové, bakteriálne a

Blog

Jazierka- typy

Jazierko je veľmi vhodným doplnkom do každej záhrady, ktorú dokáže výrazne oživiť a dodať jej prírodnejší vzhľad. Na človeka pôsobí ukľudňujúcim dojmom, preto by nemalo